Ovaj članak govori o velikim razlikama između podnog grijanja i radijatora kao sustava grijanja kuće. Glavne razlike između podnog  grijanja i radijatora mogu se istaknuti u sljedećih glavnih 5 točaka:

  1. Distribucija topline
  2. Komfor i kvaliteta zraka
  3. Isplativost
  4. Estetika
  5. Zonirano grijanje

Centralno grijanje s radijatorima uvedeno je 1930-ih godina i otad se koristi kao standardni sustav grijanja, i to je ostalo više ili manje nepromijenjeno u posljednjih 8 desetljeća. U novije vrijeme podno grijanje se koristi kao sustav grijanja po izboru, a nudi neusporediv komfort i luksuz.

Ispod se nalazi usporedba ova dva sustava i objašnjenje zašto smatramo da je podno grijanje najbolje rješenje za grijanje kuće.

living room with underfloor heating 4iE thermostat

1. Distribucija topline

Izbor sustava grijanja određuje način distribucije topline. Podno grijanje proizvodi toplinu zračenjem, što rezultira ugodnim osjećajem. Upotrebljava se termin radijacijsko grijanje, jer je toplinsko zračenje odgovorno za značajan dio “toplinske udobnosti” postignut ovim oblikom grijanja.

Radijatori rade zagrijavanjem zraka koji ih okružuje pomoću konvekcije. Zrak zagrijan radijatorom podiže se prema stropu i nakon što se taj topli zrak ohladi, on se spušta do razine tla da se ponovno zagrijava konvekcijom radijatora. To stvara protok vrućeg i hladnog zraka i neizbježno vrućih i hladnih mjesta, gdje su područja u blizini radijatora toplija od područja drugdje u sobi.

heating systems comparison: radiator vs radiant floor heat

Podno grijanje i radijatori različito distribuiraju toplinu. Ova ilustracija uspoređuje zračenje podnog grijanja i neravnomjernu raspodjelu topline iz radijacijskog sustava. Kako nekim područjim treba duže da se zagriju radijatorima, a druga područja se pregrijavaju, vruća i hladna mjesta smanjuju željenu razinu komfora.

2. Učinkovitost i komfort sustava

Način distribucije topline utječe na učinkovitost i komfor sustava grijanja. Toplina zračenjem izravno zagrijava predmete i održava prirodnu vlažnost u prostoriji, dok konvekcija toplog zraka obično smanjuje vlažnost, zbog čega se grijani prostor može osjećati suhim. Ako je cijeli pod u sobi zagrijan, tada zračenje toplinom daje vrlo ravnomjerno širenje topline, dok konvencionalno grijanje u početku zagrijava jedno područje, a zatim treba vremena za cirkulaciju kako bi se postigli traženi nivoi komforta. Rast temperature zraka konvencionalnim grijanjem može uzrokovati nelagodu i pregrijavanje, što zauzvrat može smanjiti razinu kisika i, naposljetku, probleme s disanjem ako je zrak previše topao.

conventional radiators heat vs underfloor heating comparison

Podno grijanje daje toplinu tamo gdje je potrebno i smanjuje rizik od pregrijavanja tijela i ono je najbliže idealnom grijanju.

3. Pregrijavanje je neučinkovito i skupo

Radijatori su uvedeni kao luksuz 1930-ih, ali oni su skloni pregrijavanju, što sustav grijanja čini daleko manje učinkovitim. Često je potrebno prozračivanje, poput otvaranja prozora, zbog čega se energija gubi u okolišu.

Način na koji radijatori proizvode toplinu stvaraju topla i hladna mjesta, što znači da se kako bi osjećali toplinu dalje od radijatora, potrebno je povisiti sobnu temperaturu. To će uzrokovati da radijatori stvaraju više topline i smanjuju hladna mjesta, ali istovremeno čine područje u blizini radijatora još toplijim. Ovo pregrijavanje znači da će sobna temperatura s vremenom postati previsoka, što stvara potrebu za otvaranjem prozora za puštanje svježeg zraka, ali istovremeno i puštanje topline, trošenje energije i novca. Gubljenje energije je skupo, jer pregrijavanje za samo 1% može povećati troškove goriva za 8% (Izvor: Carbon Trust) što stvarno može podići račune za energiju.

4. Uređenje doma

Podno grijanje san je dekoratora jer ne zauzima nikakav prostor u sobi, jer je izvor topline unutar poda. Radijatorski sustavi često su glomazni i trebaju biti u prostoriji, što znači da se mora osigurati prostor na zidovima. To postaje krajnje problematično, posebno u malim prostorima kao što su kupaonice, gdje je potreban svaki centimetar da biste maksimalno iskoristili prostor.

decorating your home without radiators

Podno grijanje ne ograničava postavljanje namještaja i daje potpunu slobodu dizajna u domu, za razliku od radijatora koji su često glomazni i gladni prostora.

5. Zoniranje – individualna kontrola temperature u svakoj sobi

Grijanje je učinkovitije ako se koristi zona po zona. U većini slučajeva podno grijanje se koristi i zonira prostorija po prostorija, s termostatom koji kontrolira svaku određenu zonu. Stoga se grijanje u sobi uključuje samo kad je potrebno, smanjujući potrebnu količinu energije. Konvencionalni radijatorski sustavi, međutim, imaju tendenciju zagrijavanja cijele kuće odjednom uz centralni termostat. To može uzrokovati pregrijavanje i slabije grijanje, ovisno o lokaciji termostata, i manje je učinkovito od grijanja po zonama.

bathroom with heated hot floor

Može li podno grijanje zamijeniti radijatore?

Korištenje podnog grijanja umjesto radijatora je moguće i ovisno je o gubitku topline, moguće je čak i potpuno se riješiti radijatora.

Da bi se odlučilo može li se podno grijanje koristiti kao jedini izvor topline, potrebno je provesti proračun toplinskih gubitaka. To će reći odgovara li toplinska snaga podnog grijanja potrebama grijanja prostorije ili prostora; maksimalni toplinski učinak mora biti veći od maksimalnog gubitka topline da bi bilo dovoljno topline u sobi.

Za postojeće kuće s centralnim grijanjem, zamjenom radijatora podnim grijanjem poboljšava se kvaliteta zraka jer konvekcijsko grijanje s radijatorima pokreće prašinu i pelud u kući. Sustavi podnog grijanja zrače toplinu, što znači da svi u sobi dobivaju ravnomjernu raspodjelu topline.

Podno grijanje je moderan sustav grijanja koji se može ugraditi u već izgradjene i u nove kuće. Pogledajte naš asortiman proizvoda da biste pronašli odgovarajuće proizvode za projekt ili za detaljnije informacije i troškove sustava, zašto ne dobiti ponudu.""
1
To receive these expert articles straight to your inbox, subscribe to our newsletter here.
NameName
Previous
Next