HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaLaminatni podovi

Laminatni podovi

Warmup sistemi električnog podnog grejanja se mogu  koristiti sa laminatnim podovima. Naš široki asortiman proizvoda osigurava da ćete imati savršeno rešenje za zagrejavanje laminatnog poda.

Sistem električnog podnog grejanja za laminat

Najčešće korišteni sistem podnog grejanja za laminatne podove je Grejna folija. Međutim, najbolji sistem za vaš projekat zavisi o veličini prostorije, visini poda i mnogim drugim faktorima. Da biste lakše odlučili koji sistem odabrati, pročitajte naš Vodič za kupovinu ili nas kontaktirajte.

Warmup sistem Grejne folije je električni sistem podnog grejanja za laminatne kao i ostale plutajuće podove. Grejna folija je napravljena od folije ojačane vlaknima koja je omotana oko tankog dvožilnog grejnog kabla koji je izolovan naprednim fluoropolimerima. Folija osigurava kontinuirano uzemljenje u podnoj konstrukciji, udaljavajući toplinu od grejnog kabla.

Sustav električnog podnog grijanja za laminat

Najčešće korišteni sustav podnog grijanja za laminatne podove je grijaća folija. Međutim, najbolji sustav za vaš projekt ovisi o veličini prostorije, visini poda i mnogim drugim faktorima. Da biste lakše odlučili koji sustav odabrati, pročitajte naš Vodič za kupnju ili nas kontaktirajte.

Warmup sustav grijaće folije je električni sustav podnog grijanja za laminatne kao i ostale plutajuće podove. Grijaća folija je napravljena od folije ojačane vlaknima koja je omotana oko tankog dvožilnog grijaćeg kabela koji je izoliran naprednim fluoropolimerima. Folija osigurava kontinuirano uzemljenje u podnoj konstrukciji, udaljavajući toplinu od grijaćeg kabela.

Toplinska provodljivost laminata

Toplotna provodljivost laminata

Prilikom odabira laminatnih podova osigurajte da je materijal što je moguće gušći za dobru toplotnu provodljivost. Što je materijal gušći, to bolje prenosi toplinu. Takođe, što je podni materijal tanji i što je gustoća veća, to je kraće vrijeme zagrejavanja i sistem podnog grejanja će bolje reagovati.

Debljina podne obloge

I laminat i podovi od punog drveta čine dobru podnu oblogu za podno grejanje sve dok drvo nije preterano debelo. Preporučujemo da debljina drveta ili laminata ne bude veća od 18 mm, jer sve iznad toga može otežati efikasan rad sistema. Što se tiče širine ploče, šire ploče često će pokazivati više “pokreta” nego uže ploče istog materijala, pa preporučujemo da omjer debljine i širine bude u području od 7 do 11. Ploča s debljine od 16mm i širine od 160mm dala bi omjer 10, tako da je idealan.

Temperatura poda

Temperatura laminata i drvene podne površine ne smije prelaziti 27 ° C. Ovo ograničenje temperature se osigurava pomoću termostata koji upravlja sistemom grejanja. Ako razmišljate o korištenju podnog grejanja kao jedini/primarni izvor topline, napravite proračun topline kako biste osigurali da podni grejač zadovoljava vaše potrebe za grejanjem u prostoriji.

Toplinska provodljivost laminata

Prilikom odabira laminatnih podova osigurajte da je materijal što je moguće gušći za dobru toplinsku provodljivost. Što je materijal gušći, to bolje prenosi toplinu. Također, što je podni materijal tanji i što je gustoća veća, to je kraće vrijeme zagrijavanja i sustav podnog grijanja će bolje reagirati.

Temperatura poda

Temperatura laminata i drvene podne površine ne smije prelaziti 27 ° C. Ovo ograničenje temperature se osigurava pomoću termostata koji upravlja sustavom grijanja. Ako razmišljate o korištenju podnog grijanja kao jedini/primarni izvor topline, napravite izračun topline kako biste osigurali da podni grijač zadovoljava vaše potrebe za grijanjem u prostoriji.

Toplinska provodljivost laminata

Debljina podne obloge

I laminat i podovi od punog drveta čine dobru podnu oblogu za podno grijanje sve dok drvo nije pretjerano debelo. Preporučujemo da debljina drveta ili laminata ne bude veća od 18 mm, jer sve iznad toga može otežati učinkovit rad sustava. Što se tiče širine ploče, šire ploče često će pokazivati više “pokreta” nego uže ploče istog materijala, pa preporučujemo da omjer debljine i širine bude u području od 7 do 11. Ploča s debljine od 16mm i širine od 160mm dala bi omjer 10, tako da je idealan.

Instalacija sa laminatnim podom

Instalacija podnog grejanja zavisi o vrsti sistema. Instalacija Grejne folije koja je popularan sistem sa podnim grejanjem će uključiti:

  • Tip sistema podnog grejanja
  • Podloga
  • Prekrivka
  • Postavljanje završne podne obloge

Debljina podloge

Dobro je napomenuti da sve iznad grejača, uključujući podlogu, prekrivku i završni sloj podne obloge, mora biti u granicama koje su navedene u donjoj tablici.

Ako proizvođač laminatnih podova kaže da se mora koristiti zajedno s podlogom, podloga ne smije biti deblja od 3 mm – 6 mm i prozračna.

Ograničenja prenosa topline

Kada koristite sistem sa laminatnim podom, treba paziti da se osigura efikasna izvedba sistema i ne preporučujemo ugradnju podnog grejača ako se ne ispune dolje navedena ograničenja. To može ometati rad sistema i dovesti do toga da sistem ne radi kako bi trebao.

Veličine ispod služe samo za električne sisteme podnog grejanja. 
 

Prenos ograničene topline
Tog 1,5 (Osim ako nije drugačije navedeno)
RSI  0,15 m² K/W (Osim ako nije drugačije navedeno)