HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaPolirani beton

Pod od poliranog betona 

Podovi od poliranog betona nude otporan i luksuzan završni pod za savremeni život.

Prednosti podova od poliranog betona

Ranije primarno korišten u čisto industrijskom okruženju, polirani beton je danas sve popularniji izbor podova za renoviranje kuće i nove projekte u cijelom svetu. Polirana podna obloga je čvrsta i lako se čisti, a prostoru dodaje osećaj modernosti i luksuza.

Zbog svoje visoke toplinske mase, betonski podovi su idealni za zagrevanje podnim grejanjem. Beton osigurava brzo vreme zagrevanja i dobro zadržava toplinu, čak i skladištenje topline koju proizvodi solarna energija, što zagrejani polirani beton čini odličnom opcijom za poboljšanje udobnosti i topline doma.

polished concrete flooring

Vrste poliranih podnih obloga

Beton je svestrani materijal koji se može postaviti kao pod na različite načine.

Izlivanje poliranog betona

Najčešći oblik betonskog poda, duboki sloj betona se sipa na mjesto prije poliranja nakon sušenja.

Polirani betonski estrih

Tanki sloj samonivelirajuće tečne košuljice nanosi se na postojeću podlogu, a zatim se polira nakon sušenja.

Polirani sloj glazure

U nekim slučajevima, na postojećim oštećenim betonskim podovima postavlja se vrlo tanak sloj poliranog betona.

Najbolji sistemi podnog grejanja za polirane podne obloge

Svojstva zadržavanja topline kod poliranog betona čine ga idealnim završnim podom za grejanje podnim grejanjem.

Sistemi električnog podnog grejanja

Ako postavljate betonski polirani pod kao deo novog projekta, naš WIS grejni kabal je idealan izbor električnog podnog grejanja. Ugrađuje se direktno u sloj betona od 50 mm do 100 mm, a zbog sporijeg zagrejavanja i hlađenja čine ga savršenim za prostore u stalnoj upotrebi.

Ako se na postojeći betonski pod ili podlogu postavlja sistem električnog podnog grejanja, SPM i PVC mreže za grejanje su prikladan sistem za upotrebu jer nudi niskoprofilnu ugradnju sa malim  ili nikakvnim uticajem na visinu podne konstrukcije.

Odgovara svakom projektu

Zagrejani podovi od poliranog betona pogodni su kako za nove projekte tako i za renoviranje.

polished concrete flooring with underfloor heating

Projekti nove gradnje

Polirani betonski podovi često se ugrađuju kao dio nove građevinske konstrukcije jer se njegova dubina može uzeti u obzir za vreme faze projektovanja. Postoji izbor električnih sistema podnog grejanja koji se mogu instalirati direktno u beton za vreme postavljanja poda, za efikasnu i jednostavnu ugradnju.

Naknadna ugradnja sa postojećim betonskim podovima

Podno grejanje može se ugraditi s postojećim betonskim podom ili podlogom. Ako već postoji pod od poliranog betona, moguće je postaviti niskoprofilni sistem električnog podnog grejanja pre dodavanja novog sloja mase za izravnavanje i sloja poliranog betona. Ako projekt obnove sadrži betonsku podlogu i postavlja se polirani beton kao završni pod, postoji niz sistema podnog grejanja pogodnih za upotrebu. Potrebna je kalkulacija da li konstrukcija može uzeti dodatnu težinu poliranog betona.

Troškovi grejanja poliranih betonskih podova

Podno grejanje je energetski efikasno rešenje za grejanje koje omogućuje uštedu na računima za energiju. Trošak instalacije sistema grejanja s podom od poliranog betona zavisi od nekoliko uslova, uključujući veličinu projekta, lokaciju, kvalitet i materijale podloga i strukturnu čvrstoću projekta.

polished concrete flooring

Poliranje postojećih betonskih podova može koštati od samo 50€ po m², ali to će trošak značajno porasti ako se počne nanositi nova polirana podna obloga. Instalacija sistema podnog grejanja kao deo ovog procesa koštala bi od oko 100 € po m² za sistem sa pripadajućom izolacijom i Warmup pametnim termostatom. Kontaktirajte nas za tačnu, besplatnu ponudu za projekt.

polished concrete flooring

Instaliranje grejanja s poliranim betonskim podovima

Ugradnja grejnih poliranih podnih obloga varira od sistema do sistema, ali u ovom slučaju ćemo istražiti instaliranje WIS grejnog kabla. Uvek se pobrinite da radite s iskusnim instalaterom koji je pre ugradjivao podno grejanje u betonske podove i osigurajte da projekt može strukturno preuzeti dodatnu težinu betonskih podova.

Preporučuje se instalacija sistema podnog grejanja s izolacijom kako bi se smanjio gubitak topline i povećala energetska efikasnost sistema, tako da je prvi korak ugradnja sloja Warmup izolacije i membrana otpornih na vlagu na podlogu. Sistem podnog grejanja može se instalirati direktno na ovaj izolacioni materijal pre nego što se testira i zatim prekrije betonom. Ne uključujte sistem grejanja dok se beton suši jer će to uzrokovati oštećenja. Kada se beton potpuno osuši, može ga polirati stručnjak.