HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaDrveni podovi

Drveni podovi

Bilo da se radi o ugradnji podova od izradjenog drveta ili podnih obloga od prirodnog drveta, većina sistema električnog podnog grejanja Warmup se može koristiti s podovima sa završnim slojem drveta.

Sistemi električnog podnog grejanja za drvene podove

Najčešće korišten sistem električnog podnog grejanja instaliran ispod drvenih podova je sustav  Grejne folije. Međutim, za detaljniji pregled opcija podnog grejanja pročitajte naš vodič za kupovinu ili zatražite ponudu.

Sistem Grejne folije je električna grejna podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grejanje koje su omotane folijom nude neusporedivu toplotnu provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vreme zagrejavanja i efikasnu i doslednu distribuciju topline.

Sustav Grijaće folije je električna grijaća podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grijanje koje su omotane folijom nude neusporedivu toplinsku provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vrijeme zagrijavanja i učinkovitu i dosljednu distribuciju topline.

Vrste drvenih podova

Dok se mnogi Warmup sistemi grejanja mogu koristiti sa drvenim završnim obradama, valja napomenuti da treba paziti na neke podove od mekog drveta, jer neke vrste mekšeg drveta mogu stvoriti toplotnu barijeru, blokirajući toplotu umesto da je prenose na pod.

Izradjeno drvo

Uobičajena alternativa podovima od punog drveta je izrađeno drvo koje daje izgled i dojam prirodnog drveta i savršeno je za korištenje s podnim grejanjem.

Puno drvo

Prirodno, masivno drvo obično je skuplje od projektovane opcije i nudi različite opcije gustoće i sadržaja vlage koje mogu uticati na odabrani sistem podnog grejanja.

Podne daske

Najčešće korišćene pri obnavljanju starijih kuća, podne daske od prirodnog drvete su pogodne za podno grejanje, ali će zahtevati veću upotrebu izolacionih materijala za efikasno grejanje.

Toplotna provodljivost

Kod ugradnje podnog grejanja s drvenim podom, treba dobro razmisliti o toplotnoj  provodljivosti. Osigurajte da je drvo što je moguće gušće za veću toplotnu provodljivost; što je drvo tanje i gušće, vreme zagrjavanja je brže.

Debljina podne obloge

Iako ne postoje pravila za debljinu drveta koje možete koristiti s podnim grejanjem, preporučujemo da debljina ne bude veća od 18 mm, jer sve iznad toga može otežati efikasan rad sistema.

Isto tako, kao što će šire ploče često će pokazivati više “pokreta” nego uže ploče istog materijala, preporučujemo da omjer debljine i širine bude u području od 7 do 11. Ploča s debljine od 16mm i širine od 160mm dala bi omjer 10, tako da je idealan.

Proverite kod dobavljača drvenih podnih obloga prikladnost odabranog podnog poda uz podno grejanje.

Sadržaj vlage u drvenim podovima

Drvo je prirodni materijal koji apsorbuje vlagu oko nje; što znači da sadržaj vlage varira zavisno o okolini. Ako ste postavili drvene podove s visokim sadržajem vlage u vrlo suvoj kući, drvo bi se osušilo, što bi uzrokovalo skupljanje – otvaranje potencijalnih praznina. Pod takođe može postati bučan uz škripanje pri hodu.

Vlažnost

Instaliranje drvenih podova u kući koja je bila znatno vlažnija od nivoa vlage u drvenim podovima znači da bi se podnice mogle proširiti i naduti.

Razgovarajte sa dobavljačem podnih obloga kako biste osigurali da drveni pod ima odgovarajući nivo vlage koji odgovara sadržaju vlage u okolišu u koji će se postaviti pod.

Temperatura poda

Drveni pod se nikada ne smije zagrijavati iznad 27 °C, a sistem grejanja sa Warmup termostatom vam to garantuje.

Instalacija

Električni podni grejači se brzo i jednostavno instaliraju od strane kvalifikovanog izvođača, a instalaciju može nadgledati naš tim.

Prilikom ugradnje sistema sa drvenim podom, potrebno je ostaviti razmak od zidova prostorije. To se može lako sakriti lajsnom koja bi trebala biti širine ok 10 mm.

Fleksibilna toplotna izolacija

Warmup fleksibilna izolacija se uvek preporučuje za upotrebu sa sistemom podnog grejanja koji se koristi sa drvenim podovima. Podloga optimizuje toplotnu snagu i efikasnost sistema grejanja te sprečava izlazak toplote prema dole i van prostorije. Podloga takođe deluje kao delotvorna barijera za ekspanziju vlage u drvo.

instalacija grijaće folije

Ograničenja prenosa toplote

Kada koristite sistem uz drveni pod, treba paziti da se osigura efikasna izvedba sistema i ne preporučujemo ugradnju podnog grejača ako se ne ispune dole navedena ograničenja. To može ometati rad sistema i dovesti do toga da sistem ne radi kako bi trebao.

Veličine ispod služe samo za električne sisteme podnog grejanja.
 

Prenos ograničene topline
Tog 1,5 (Osim ako nije drugačije navedeno)
RSI  0,15 m² K/W (Osim ako nije drugačije navedeno)