HomeElektrično podno grijanjeVrste podova

Vrste podova kompatibilne uz podno grejanje

Podno grejanje se praktično može koristiti ispod bilo kojeg završnog poda. Najbolji pod za podno grejanje je onaj s dobrom toplotnom provodljivošću kako bi se pod brže zagrejao, onaj koji daje više toplotne snage i radi efikasnije. Jedina razlika između više vrsta završnog poda uz sistem podnog grejanja je toplotna provodljivost materijala.

Keramika i kamen

Najbolji tip podnih obloga uz podno grejanje su pločice i kamen. Pločice i kamen imaju visoku toplotnu provodljivost, što znači da se toplina iz sistema podnog grejanja brzo prenosi na površinu poda. Pločice i kamen takođe održavaju toplinu i čine sistem efikasnim. Zahvaljujući izvrsnim toplotnim svojstvima, pločice i kamen su idealni za korištenje s podnim grejanjem u područjima sa visokim toplotnim gubicima. Mogu se zagrejavati do 29 °C ili više, što daje visoku toplotnu snagu do 200 W/m².

Pogledajte pločice i kamen

Laminat

Laminatni podovi su sve popularniji u svim tipovima domaćinstava. Praktičnost ovog podnog materijala, troškovna vrednost i činjenica da vizuelno odgovara svakom dekoru budući da se može naći u svim nijansama, čini ga najčešćim završnim podom. Laminat je kompatibilan s podnim grejanjem. Ključ je osigurati toplotnu provodljivost, koja je najbolja kada se koriste gusti laminati. Dakle, što je materijal poda tanji i što je gustoća veća, to je kraće vrijeme zagrejavanja i sistem će bolje reagovati.

Pogledajte laminate

Drvo

Konstruisano drvo je najbolja vrsta drvenih podova za korištenje uz sistem podnog grejanja jer dobro reaguje na promenu  temperature poda. Mogu se koristiti i drugi drveni podovi, ali sa mekšim drvetom manje gustine obratite pažnju na debljinu ploča, da ploče ne reaguju kao izolator koje će blokirati toplotu. Kao opšte pravilo za drvene podove, temperatura površine poda ne sme prelaziti 27 ° C.

Različite vrste drvenih podova imaju različita toplotna svojstva, i zato postoje razlike u njihovoj prikladnosti za upotrebu uz sistem podnog grejanja. Što su podne ploče gušće i tanje, bolje provode toplinu i obično su prikladnije za upotrebu uz podno grejanje.

Pogledajte drvo

Vinil

Pod od vinila sigurno se može koristiti s podnim grejanjem. Vinil se brzo i zagrejava i hladi. Podovi od vinila podležu ograničenju temperature na podu, obično 27°C, što ograničava izlaz topline tako da se ne preporučuju u područjima s velikim gubitkom topline.

Pogledajte vinil

Polirani beton

Zbog visoke toplotne mase, betonski podovi su idealni za grejanje sistemom podnog grejanja. Beton osigurava brzo vreme zagrejavanja i dobro održava toplinu, čak i skladištenje proizvedene solarne toplote, čineći zagrejani polirani betonski pod odličnom opcijom za poboljšanje udobnosti i topline doma.

Pogledajte polirani beton

Keramika i kamen

Najbolji tip podnih obloga uz podno grijanje su pločice i kamen. Pločice i kamen imaju visoku toplinsku provodljivost, što znači da se toplina iz sustava podnog grijanja brzo prenosi na površinu poda. Pločice i kamen također održavaju toplinu i čine sustav učinkovitim. Zahvaljujući izvrsnim toplinskim svojstvima, pločice i kamen su idealni za korištenje s podnim grijanjem u područjima s visokim toplinskim gubicima. Mogu se zagrijavati do 29 ° C ili više, što daje visoku toplinsku snagu do 200W /m².

Pogledajte pločice i kamen

Laminat

Laminatni podovi su sve popularniji u svim tipovima kućanstava. Praktičnost ovog podnog materijala, troškovna vrijednost i činjenica da vizualno odgovara svakom dekoru budući da se može naći u svim nijansama, čini ga najčešćim završnim podom. Laminat je kompatibilan s podnim grijanjem. Ključ je osigurati toplinsku provodljivost, koja je najbolja kada se koriste gusti laminati. Dakle, što je materijal poda tanji i što je gustoća veća, to je kraće vrijeme zagrijavanja i sustav će bolje reagirati.

Pogledajte laminate

Drvo

Konstruirano drvo je najbolja vrsta drvenih podova za korištenje uz sustav podnog grijanja jer dobro reaguje na promjenu  temperature poda. Mogu se koristiti i drugi drveni podovi, ali sa mekšim drvetom manje gustine obratite pažnju na debljinu ploča, da ploče ne reaguju kao izolator koje će blokirati toplinu. Kao opće pravilo za drvene podove, temperatura površine poda ne smije prelaziti 27 ° C.

Različite vrste drvenih podova imaju različita toplinska svojstva, i zato postoje razlike u njihovoj prikladnosti za uporabu uz sustav podnog grijanja. Što su podne ploče gušće i tanje, bolje provode toplinu i obično su prikladnije za uporabu uz podno grijanje.

Pogledajte drvo

Vinil

Pod od vinila sigurno se može koristiti s podnim grijanjem. Vinil se brzo i zagrijava i hladi. Podovi od vinila podliježu ograničenju temperature na podu, obično 27°C, što ograničava izlaz topline tako da se ne preporučuju u područjima s velikim gubitkom topline.

Pogledajte vinil

Polirani beton

Zbog visoke toplinske mase, betonski podovi su idealni za grijanje sustavom podnog grijanja. Beton osigurava brzo vrijeme zagrijavanja i dobro održava toplinu, čak i skladištenje proizvedene solarne topline, čineći zagrijani polirani betonski pod odličnom opcijom za poboljšanje udobnosti i topline doma.

Pogledajte polirani beton