HomeTermostatiVodič za kupovinu

Vodič za kupovinu termostata

Izbor odgovarajućeg sistema kontrole ključan je za osiguravanje da sistem grejanja funkcioniše na najbolji mogući način, efikasno i lako, štedeći pritom novac na računima za grejanje. Naš vodič za kupovinu pomaže da se odabere najbolji sistem kontrole temeljen na individualnim potrebama grejanja, načinu života i proračunu.

Odaberite termostat koji funkcioniše sa kućom

Prvo što treba pogledati je izvor toplote, jer nisu svi termostati kompatibilni sa svim izvorima toplote. Mogu biti prikladni samo za podno grejanje, centralno grejanje ili u nekim slučajevima i za oboje. Na primjer, uzmimo slučaj centralnog grejanja, tada su kompatibilni oni termostati koji mogu raditi s centralnim grejanjem. Slično tome, ako želite kontrolisati podno grejanje, termostati bi trebali biti prikladni za tu upotrebu.

Najnoviji u asortimanu Warmup termostata, 4iE WiFi termostat, je za centralno grejanje sa radijatorima, kao i za sisteme električnog i vodenog podnog grejanja.

Vrste termostata

Pametni termostati

Pametni termostati su sa internet vezom i najnaprednija vrsta termostata. Oni nude vrhunsku funkcionalnost za uštedu energije i novca. Na primer, Warmup 4iE termostat pronalazi pametne načine efikasnijeg grejanja kuće, što bi moglo dovesti do velikih ušteda u računima za energiju.

Osobina internet veze pametnih termostata zajedno sa MyHeating aplikacijom i uslugom lokacije ugradjenim u pametne telefone, omogućuje pametnom termostatu da automatski kontroliše grejanje, istovremeno osiguravajući da će dom uvek biti na idealnoj temperaturi koristeći što manje energije.

Programirajući termostati

Ovi termostati automatski podešavaju temperaturu u sobi u skladu sa željenom temperaturom u željeno vreme. Grejanje se može programirati tako da bude uključeno ili isključeno postavljanjem ciljnih temperatura i vremena – termostat vodi računa o ostalom, osiguravajući pravu temperaturu u pravo vreme. Mogućnosti poput Active Energy Management™ koje se nalaze u naprednim programibilnim termostatima poput Warmup 3iE termostata, mogu uštedeti do 10% na računima za grejanje pomažući u odabiru najbolje temperature za svaku prostoriju.

Manuelni termostati

Manuelni termostati pružaju vrlo osnovnu kontrolu temperature s ograničenom mogućnošću uštede energije i novca. Manuelni termostati su najprikladniji za područja u kojima potrebe za grejanjem ostaju isti iz dana u dan, npr. kada nema sezonskih promena i gde je potrebno grejanje svaki dan, ili gdje se grejana zona koristi vrlo retko ili povremeno, kao što je garaža ili baštenska kancelarija.

Mogućnosti termostata

Na raspolaganju su razni termostati, a najbolji izbor zavisi o njegovim osobinama i mogućnostima. Ističemo popis mogućnosti koje treba uzeti u obzir pri odabiru termostata.

Kompatibilnost

Ovo je jedna od najvažnijih osobina, jer termostat nema nikakve svrhe ako ne može da radi sa sistemom grejanja.  Uvek proverite kod proizvođača usklađenost sa sistemom grejanja.

Daljinski pristup 

Za korisnike koji su u pokretu i žele upravljati postavkama grejanja sa svakog mesta, pametni WiFi termostat je najbolji izbor. 4iE dolazi s MyWarmup nalogom kojim se može upravljati i kontrolisati sa bilo kog mesta gde postoji internet veza.

Ažuriranja vremenskih uslova i uslova saobraćaja

Ako su vreme i saobraćaj važni faktori, onda je 4iE odlična opcija. 4iE prikazuje vremenske uslove i uslove saobraćaja, tako da je moguće znati hoće li kiša ili će biti sunčano i kakav je saobraćaj pre izlaska iz kuće.

Programabilnost

Ako je termostat za sobu koja ima potrebe za raličitom temperaturom u različitim periodima dana, kao što su kupatilo, dnevni boravak ili spavaća soba, programirajući termostat je daleko najbolja opcija jer će omogućiti podešavanje različitih sobnih temperatura u različitim vremenima. Tako ćete izbjeći trošenje energije zagrevanjem prazne prostorije i omogućiće preciznu kontrolu temperature za svaki period dana.

Prikaz

Ekran s pozadinskim osvetljenjem olakšava upotrebu termostata čak i kad je mrak. Veliki ekran sa velikim fontom treba uzeti u obzir radi jednostavnije upotrebe. Rezolucija ekrana je važna jer su ekrani male rezolucije manje jasni za rad i neće izgledati estetski privlačno na zidu. Napredniji termostati poput 4iE čak omogućavaju postavljanje pozadinske slike dajući termostatu lični pečat.

Nadgledanje potrošnje energije

Praćenje potrošnje energije omogućava bolju kontrolu rada sistema grejanja. Termostat koji ima tu mogućnost pruža mogućnost učenja navika i rutina, i tako može osigurati najmanju moguću potrošnju energije.

Jedinstvene mogućnosti

Jedinstvene mogućnosti kao što su planiranje putovanja i mogućnost postavljanja pozadinske slike su mogućnosti nekih termostata. Potreba za njima zavisi tome za šta želite koristiti termostat. Ako smo više zainteresovani za uštedu novca i želimo postaviti različite temperature za različita razdoblja, veća je verovatnost da ćemo odabrati ovakav termostat, jer te male mogućnosti mogu doneti veliku razliku.

Opcije i osobine koje odgovaraju načinu života

Odaberite termostat koji omogućava podešavanje postavki grejanja prema vašem načinu života. To bi mogla biti učestalost promene temperature (programibilnost) ili mogućnost uštede novca izborom termostata koji će doprineti smanjenju računa za energiju (poput 4iE).

Kupite odgovarajući termostat 

Vredno je napomenuti da, ako je odabran pravilno, termostat je vrsta proizvoda koja može otplatiti samog sebe. Nema potrebe često ga kupovati, pa je ulaganje u napredni i visokokvalitetni termostat često najbolji izbor. Kad odlučujete koji termostat kupiti, najbolje je definisati kriterijume, istražiti dostupne mogućnosti i odlučiti koje je pravi za vaš projekat.

Preporučujemo 4iE Smart WiFi termostat koji pronalazi pametne načine efikasnijeg grejanja kuće, štedeći na računima za energiju.